Affiliate marketing is een manier om geld te verdienen door het promoten van producten of diensten van andere bedrijven. Als affiliate marketeer promoot je deze producten of diensten op je website of sociale media kanalen, en je ontvangt een commissie voor elke verkoop die via jouw website of sociale media kanalen wordt gegenereerd. De vraag is of affiliate marketing iets voor jou is, en zo ja, hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate netwerken

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met affiliate marketing, maar een veelgebruikte methode is het gebruik van speciale trackinglinks. Deze links zijn uniek voor elke affiliate marketeer en worden gebruikt om te traceren welke verkopen via de website of sociale media kanalen van de affiliate marketeer zijn gegenereerd.

Om te beginnen met affiliate marketing, wordt vaak gekozen voor inschrijving bij een affiliate netwerk, zoals TradeTracker of
Daisycon. Dit zijn online platformen waar bedrijven hun producten of diensten aanbieden voor affiliate marketeers om te promoten. Als je je hebt aangemeld, kun je zoeken naar producten of diensten die je wilt promoten en de speciale trackinglinks gebruiken om deze te promoten op je website of sociale media kanalen. Als iemand via een van deze links een aankoop doet, ontvang je een commissie.

Nadelen

Lage commissies: sommige programma’s/netwerken bieden lage commissies. Dit betekent dat u weinig verdient voor het verkopen van andermans producten. Dit kan ervoor zorgen dat u minder gemotiveerd bent om de producten te promoten.

Weinig controle: als affiliate heeft u weinig controle over hoe het product wordt verkocht of hoe het bedrijf het product verkoopt. Dit kan leiden tot ontevredenheid als het product niet bevalt of als het bedrijf niet op een eerlijke manier omgaat met klanten.

Concurrentie: er zijn velen die proberen hetzelfde product te verkopen, wat leidt tot stevige concurrentie. Dit kan betekenen dat sommige affiliates succesvoller zijn dan anderen, wat leidt tot ongelijke verdeling van inkomsten.

Reputatierisico: U bent verbonden aan het product of het bedrijf dat u promoot. Als het product of het bedrijf negatief in het nieuws komt of als klanten ontevreden zijn, kan dit ook reflecteren op uw reputatie als affiliate.

Gebrek aan transparantie: sommige affiliates kunnen proberen om inkomsten te verbergen door middel van technieken zoals cloaking of iets dergelijks. Cloaking verbergt de oorsprong van de verkeersstroom. Dit kan leiden tot gebrek aan transparantie en vertrouwen in het affiliate programma.

Dus hoe werkt affiliate marketing

Het is belangrijk om te onthouden dat succesvol zijn met affiliate marketing een groot publiek vereist. Deze moeten dan ook nog geïnteresseerd zijn in het product of de dienst die je promoot. Wij raden dan ook aan om eerst online aanwezigheid op te bouwen.

Wanneer je de online aanwezigheid hebt opgebouwd is het tijd voor de volgende stap. Deze stap is het daadwerkelijk aanbieden van affiliate producten op de website. Wij raden af om affiliate netwerken te gebruiken. Deze netwerken doen het namelijk niet voor niets en dit scheelt jou weer direct in je marge. Deze marge is op de verkoop van enkele producten te verwaarlozen, maar wanneer je groeit dan groeit het totaal van je gemiste inkomen dus ook even hard mee. 

In plaats daarvan kan je ook eenvoudig een Google Data Studio template gebruiken. 

hoe werkt affiliate marketing
Google Data Studio template ontwikkeld door EM Online Marketing @2022

Google Data Studio template

Er zijn enkele gegevens die jij van de affiliate wil weten, namelijk de verkopen die jij gerealiseerd hebt. De affiliate kan in Google Analytics eenvoudig een doel instellen gericht op zijn verkopen.
Hieraan kan vervolgens een waarde worden gekoppeld indien je per verkoop een bepaalde commissie krijgt. 

In Google Data Studio kan dan in het overzicht bekeken worden hoeveel doelen jou verwijzende domein gerealiseerd heeft. Indien de affiliate de tracking goed heeft ingesteld kan je de waarde van deze conversies ook zien (indien je een percentage van de verkoop krijgt). Het enige dat dan nog resteert is de betaling van de affiliate aan jou, hiervoor hebben we helaas geen template maar dit proces spreekt wel redelijk voor zich. Wil jij ook net als vele voor jou gebruik maken van een versimpelde versie van het EM Online Marketing Dashboard? Klik dan hier.

Ons advies

Als het goed is heb je nu een antwoord op de vraag: “Hoe werkt affiliate marketing?”.

Het hangt er vooral vanaf wat je doel is om te beginnen met affiliate marketing. Als dit laagdrempelig is en je wil er zelf niet te veel moeite in steken dan is het gebruik van een netwerk de simpelste oplossing. Als je meer tijd hebt en graag een persoonlijke relatie met de affiliates opbouwt dan adviseren wij om te kijken naar de mogelijkheden van Google Data Studio of zelf tracking links te implementeren. Dit kost het meeste tijd maar levert uiteindelijk ook het meest op. 

Interesse in online marketing?

Wil je aan de slag met online marketing om meer bezoekers naar jou website of app te krijgen, maar weet je niet waar te beginnen? Bij EM Online Marketing zijn wij gespecialiseerd in Online Marketing en daarom ook niet voor niets een Google Partner. Maak gebruik van de kennis van onze experts en vraag gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan.